Smartportofoon

Ontdek het fenomenale Smart Portofoon platform van Portofoonweb op basis van Virtual Trunking!

Bel 0512-745293

TETRA netwerk

TETRA is een standaard die wordt gebruikt voor professioneel gebruik van mobiele radio systemen. TETRA is de afkorting van TErrestrial TRunked RAdio en wordt vaak gebruikt voor communicatie van een organisatie met mobiele medewerkers. TETRA vindt zijn basis op een digitale technologie die voorziet in zowel spraak- als datacommunicatie. Het is daarom met TETRA mogelijk om zowel een openbaar netwerk als een gesloten bedrijfsnetwerk op te zetten.

Dit maakt het TETRA netwerk voornamelijk interessant voor organisaties die contact willen houden met medewerkers die mobiel zijn. Denk hierbij aan hulpdiensten zoals politie, ambulance, koeriersdiensten, beveiliging en service monteurs. Op basis van dit netwerk is in Nederland het C2000 systeem geïntroduceerd dat wordt gebruikt door alle Nederlandse hulpdiensten. In andere landen wordt er ook gebruikt gemaakt van hetzelfde netwerk maar heeft dit een andere benaming: ASTRID.

Al de TETRA systemen werken op basis van radiokanalen met een bandbreedte van 25 kHz. Ieder kanaal is opgedeeld in 4 verkeerskanalen. De verkeerskanalen zijn te gebruiken voor spraak- en data berichten met een maximale bitsnelheid van 28,8 kbit/s wanneer alle kanalen zijn samengevoegd tot 1 dataverbinding.

Voor civiele netwerken wordt TETRA vaak gebruikt in de 410-430 MHz. Door hulpdiensten en overheidsinstanties wordt in Europa voornamelijk de 380-385/390-395 MHz band gebruikt.

TETRA DMO

TETRA DMO biedt naast de vele standaardfuncties ook handige extra netwerk mogelijkheden in omgevingen waarbij het bereik niet optimaal is. Portofoons kunnen met TETRA DMO namelijk direct met elkaar communiceren buiten het netwerk om. Hierbij zijn 1-op-1 gesprekken en groepsgesprekken mogelijk. Dit biedt vooral uitkomst wanneer er nauwelijks of geen bereik is en toch communicatie vereist is. Daarnaast is het ook mogelijk om een mobiel station als repeater te gebruiken om het bereik te vergroten. Het is dan mogelijk contact te leggen met portofoons die buiten het bereik van het netwerk zijn maar door de repeaterfunctie toch kunnen deelnemen aan het gesprek. Ook hoeft u zich in dat geval geen zorgen te maken of u afgeluisterd wordt wanneer u op deze manier communiceert. De encryptie is end-to-end geregeld en ook blijft de DMO encryptie van de verbinding mogelijk. Op die manier heeft u dus alsnog een veilige verbinding. Speciaal voor TETRA DMO zijn er vier kanalen in de 45,2 tot 445,3 MHz band beschikbaar.

TETRA TAPS & TETRA TEDS

Om hogere datasnelheden te behalen zijn er in het netwerk twee aanvullingen gemaakt op de standaard:

TETRA Advanced Packet Service (TAPS) is bedoeld voor datacommunicatie en is daarom zoveel mogelijk gebaseerd op GSM/GPRS. Dit om de communicatie met GSM en UMTS zo makkelijk mogelijk te maken. Voor spraakberichten wordt gebruik gemaakt van de verouderde TETRA V+D standaard.

TETRA Enchanged Data Service, oftewel TEDS is voornamelijk ontwikkeld voor noodhulpdiensten en overheidsinstanties. TEDS zorgt voor het samenvoegen van 1 tot 6 kanalen van 25 kHz. Door tegelijkertijd gebruik te maken van een hogere orde modulatie worden datasnelheden van 30 tot 400 kbit/s behaalt.

Zoals u heeft gelezen wordt TETRA veel gebruikt voor communicatie netwerken van overheidsinstanties, organisaties en bedrijven waar een professioneel communicatie netwerk is vereist. Wilt u meer weten over het inzetten van TETRA voor uw organisatie? Neem dan contact met ons op via 0512-745293 of info@smartportofoon.nl